ISTORIC - "GHERAESTI 50 ANI DE OINĂ"

prima echipa de oina din Gheraesti          Oina - sportul nostru naţional despre care marele scriitor Mihail Sadoveanuspunea: ,,Orice om vrednic trebuie să înveţe întâi a juca oina. Fără aceasta nu-i bun de nimic şi nu face două parale’’  a fost introdusă în Gherăeşti în anul 1959 de către regretatul maestru al sportului Eugen Cocuţ. Acesta dupa terminarea stagiului militar şi  jucator la cunoscuta echipă de oină Avântul Curcani a înfiinţat prima echipă de oină în comuna Gherăeşti. Componenta acestei echipe a fost: Cocuţ Eugen,Andruşcă Vasile, Andruşcă Mihai, Cocuţ Ilie, Cocuţ Alexandru, Toma Anton, Androşcă Mihai, Minac Iosif, Tancău Petru, Cojocaru Vasile, Bogza Constantin.

          Prima generaţie de oinişti din Gherăeşti a contribuit la creşterea prestigiului comunei noastre în toate colţurile României, reuşind să caştige numeroase medalii  la competiţiile organizate la nivel naţional:
Campionatul Naţional – 4 medalii de argint şi 6 medalii de bronz;
Cupa României - 4 medalii de argnt şi 3 de bronz;
Cupa Satelor - 3 locuri I şi 4 locuri II;
Cupa Tineretului - 4 locuri I şi 5 locuri II.

          Timp de 25 ani a fost neinvinsă la nivelul judeţului Neamţ, sau a regiunii Bacău, participând la toate competiţiile organizate la nivel naţional de către Federaţia română de oină.

________________________________________________________________________________________________[^ sus]


capitanul Galatanu Petru - premiere          A doua generaţie de oinişti l-a avut ca lider de echipă pe capitanul Gălăţanu Petru care alături de colegii sai: Hazapar Jenică, Blaj Petru,Omuşoru Carol, Dâscă Ioan, Turculeţ Ionel, Gherguţ Adrian, Dumitraşcu Ilian, Enăşoaie Dumitru, Bereşoaie Gheorghe, Bereşoaie Cristian, Dascălu Gheorghe au continuat seria de rezultate bune obţinute la nivel judeţean şi naţional. Până în anul 1989 această generaţie a obţinut urmatoarele rezultate:
Campionatul Nnaţional - 1 loc III şi 3 locuri IV;
Cupa României - 1 loc I (sub culorile echipei BETONUL);
Cupa Satelor - 2 locuri I, 3 locuri II, şi 4 locuri III;
Cupa Tineretului – 2 locuri I, 4 locuri II şi 2 locuri III;

________________________________________________________________________________________________[^ sus]

 

Oinistul Cocut Ilie in echipa Betonul Roman          Jucători de oină din Gherăeşti au jucat la diferite echipe din judeţ: Betonul Roman, Laminorul Roman, Voinţa Roman şi din ţară Dinamo Bucureşti, C.P.B.Bucureşti, Universitatea Bucureşti, A.S.A Constanţa, Siretul Bacău. Cele mai bune rezultate le-au obţinut oiniştii de la Siretul Bacău - 5 titluri de Campioni ai României şi 4 titluri la Cupa României. Prima competiţie de oină desfăşurată la Gherăeşti cu participare naţională a fost Cupa Regiunilor în anul 1964, castigată de Biruinţa Gherăeşti, iar ultima în 2009 Supercupa României, câştigată de Frontiera Tomis Constanţa. In premieră această competiţie a fost transmisă în întregime la TV Neamţ 1 având drept comentator pe sportivul Gherguţ Adrian.

________________________________________________________________________________________________[^ sus]

 

antrenorul V. Ciustea si juniorii campioni          Vasile Puiu,  Vasile Ciuştea, Agache Vasile, Bogza Constantin iar din 2008 Blaj Mihai, Blaj Sebastian au fost animatorii oinei în rândul tineretului şcolar din Gherăeşti obţinând 15 medalii la campionatele naţionale de copii şi juniori ale României. Animatori ai sportului nostru naţional au mai fost: Agache Vasile, Bogza Constantin, Blaj Mihai.

 

________________________________________________________________________________________________[^ sus]

 

Echipa actuala de oina - seniori          Ultima generaţie de oinişti a renăscut datorită profesorului antrenor Mihai Blaj, care a revitalizat sportul nostru naţional cu ocazia Aniversării a 150 ani de atestare documentară a şcolii Gherăeşti. Echipele de juniori  de la Clubul Sportiv Biruinţa Gherăeşti au obţinut în 2008 şi 2009 locul II la Campionatul Naţional. Componenţa lotului de juniori: Blaj Marius, Iştoc Leonadr, Trifaş Paul, Galaţanu Sergiu, Benea Robert, Enăşoae Cristian, Gherghel Mihai, Toma Emanuel, Dâscă Robert, Puiu Sorin, Gălăţanu Cristian, Cherecheş Sergiu, Cojocaru Claudiu, Andrei Alexandru, Minac Viorel, Râtan Ionuţ.

În anul 2008 s-a reînfiinţat echipa de oină seniori care după o absenţă de 20 de ani a participat la competiţiile organizate la nivel naţional, reuşind victorii de prestigiu în faţa echipelor Dinamo Bucureşti şi Frontiera Tomis Constanţa. În 2008 şi 2009 echipa de seniori antrenata de Turculeţ Ionel a reusit se câştige cele 2 ediţii ale Cupei Satelor.

Actuala echipe de seniori a obţinut locul III la Cupa României ediţia 2009 iar la Campionatul Naţional de seniori a obţinut în premieră locul I.
          Componenţa lotului de seniori: Turculeţ Ionel, Dâscă Ioan Gherguţ Adrian, Benea  Alois, Gherghel Mihai, Bereşoaie Cristian, Bereşoaie Daniel, Blaj Claudiu, Blaj Cristian, Blaj Mihai, Andruşca Marius, Puiu Marian, Dâscă Vasile, Dancă Ionel, Bartic Viorel.
            Actuala generaţie de oinişti are gânduri mari pentru perioada următoare; amenajarea la Gherăeşti a unui teren de oină primul din România pe care să SE desfăşoare numeroase competiţii la nivel naţional, obţinerea titlului de campioni naţionali atât la juniori cât şi la seniori.
            In anul 2009 echipa de seniori a obţinut cele mai bune rezultate din cei 50 de ani de activitate, primul titlu de Campioni Naţionali locul I la Cupa Satelor, locul III la Cupa României şi locul III la Supercupa României.
          Meritul principal în obţinerea acestor rezultate de excepţie în 2009 revine preşedintelui CS Biruinţa Gherăşti, Andrei Adrian şi patronului firmei ANDOS COM SRL, Andrei Mihai, sponsorul principal al echipei.

________________________________________________________________________________________________[^ sus]
Mulţumim pentru materiale d-lui profesor Blaj Mihai.

[+] album foto arhivă...